Новий етап в церковному житті: Перехід ПЦУ на Новоюліанський календар

У 2023 році Православна церква України здійснила історичний крок, перейшовши на новоюліанський календар. Цей перехід змінює дати відзначення багатьох традиційних свят. Наприклад, Різдво тепер святкуватиметься 25 грудня замість 7 січня. Також дати інших свят, як Трійця та Вознесіння, будуть визначатися новими правилами. Однак, Великдень продовжить відзначатися за старим стилем. Цей перехід є значущим кроком у сучасному релігійному житті України, демонструючи єдність з більшістю християнського світу.

Перехід Православної церкви України на новий календар не визначається державним законодавством, адже це є внутрішнім рішенням самої Церкви. Україна як світська держава дотримується принципу розділення церкви та держави, тому рішення церковних організацій про використання певного календаря відбувається на їх власний розсуд. Рішення про перехід на новий календар було ухвалено церковними органами і не потребувало законодавчого затвердження чи регулювання з боку держави.

Ось розширена порівняльна таблиця з датами важливих церковних свят, які змінилися в результаті переходу Православної церкви України на новоюліанський календар:

СвятоДата за старим стилем (Юліанський календар)Дата за новим стилем (Новоюліанський календар)
Різдво 7 січня 25 грудня
Введення у храм Пресвятої Богородиці 4 грудня 21 листопада
Свято Миколая 19 грудня 6 грудня
Преображення Господнє 19 серпня 6 серпня
Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня 15 серпня
День Петра і Павла 12 липня 29 червня
Вознесіння Господнє 40 днів після Великодня 40 днів після Великодня за новим стилем
Трійця (П'ятидесятниця) 50 днів після Великодня 50 днів після Великодня за новим стилем
Зачаття Іоанна Предтечі 23 вересня 9 вересня

Ця таблиця демонструє значні зміни в датах відзначення традиційних свят, підкреслюючи історичну важливість переходу на новий календар.

Написати коментар