«Що таке українська література» Леоніда Ушкалова: Погляд на світло літератури
«Що таке українська література» Леоніда Ушкалова: Погляд на світло літератури

Книга "Що таке українська література" на лавоччі біля газону

🤔Навіщо читати «Що таке українська література» Леоніда Ушкалова?

Відповімо його ж словами з передмови про літературу в його дитинстві👇

«Словом, я сприймав літературу в дусі гасла чудового футболіста, більярдиста, лінгвіста, журналіста, поета, прозаїка і просто піжона Майка Йогансена: «Мистецтво як лимонад». Тим часом у школі ніякого «лимонаду» не було: мене привчали думати, що література — це «підручник життя», цитуючи на підтвердження рядки поезії Івана Франка: «Слова — полова, / Але огонь в одежі слова — / Безсмертна, чудотворна фея, / Правдива іскра Прометея», — якими той хотів переконати свого друга Миколу Вороного, що Бодлер помилявся, коли казав: «Предметом поезії є лиш вона сама, а не дійсність».

Мабуть, якраз тому українську класику я читав здебільшого на уроках. Читати її просто так я почав уже тоді, як трохи подорослішав. А навіщо її читати? Відповідь ясна як Божий день: щоб душа стала хоч трохи світліша. Я твердо переконаний у тому, що жодні соціальні пертурбації не годні змінити життя на краще, допоки наші душі будуть темні, бо світ довкола — це всього лише дзеркало наших душ. Тож поговорімо про українську класику. Я би хотів, аби під час наших імпровізованих «уроків літератури» вона перетворилася зі сухого «підручника життя» на живлющий іскристий «лимонад»…»

Тож якщо ви готові змінити свій погляд на класиків та українську літературу загалом, книга Леоніда Ушкалова, що вміщає 45 есеїв про відомих зі школи письменників і письменниць — створена саме для вас!💙💛

🟢 Купити книгу Що таке українська література 🟢

#українськалітература #леонідушкалов #есеї

Написати коментар